Boksen als therapie
Boksen als therapie krijgt steeds meer bekendheid. Vechtsport in bredere zin is ook aan het groeien in Nederland. Boksen, of kickboksen als therapie klinkt voor de één heel logisch, voor een ander ongeloofwaardig.
Graag introduceren wij jou in onze wereld. We hopen te laten zien wat de waarde is van therapeutisch boksen, coaching door middel van vechtsport.
Wat is (kick)boksen als therapie?
Een belangrijk verschil tussen een sportschool en een plek waar we therapeutisch boksen, is dat vechtsport bij boksen als therapie een middel is. In een sportschool, de naam zegt het al: is de sport het doel. Er worden atleten opgeleid om een (in onze ogen) mooie sport te beoefenen.
Stevig trainen heeft tal van potentieel positieve neven effecten. Deze positieve neveneffecten zijn voor sportscholen een bijvangst. Bijvoorbeeld: sociaal contact, omgaan met conflicten, veerkracht, fysiek en mentaal leren incasseren en voor jezelf opkomen.
Ook kunnen mensen hun emotie ontladen. Het is niet alleen agressie of boosheid wat je kunt uiten in sport. Maar ook verdriet, angst, spanning. Veel emotie is fysiek te ontladen door middel van sport. Dit kan in principe ook goed met fitness, voetbal, turnen of tennis.
Ook kunnen mensen hun emotie ontladen. Het is niet alleen agressie of boosheid wat je kunt uiten in sport. Maar ook verdriet, angst, spanning. Veel emotie is fysiek te ontladen door middel van sport. Dit kan in principe ook goed met fitness, voetbal, turnen of tennis.
In boksen als therapie gebruiken we dit principe om mensen te helpen voelen. Of in vaktermen: “contact te maken met hun emotie”.
Taal is een beperkt expressiekanaal. Niet alles kun je met woorden vertellen. Waarom bestaat er anders non-verbale communicatie? En waarom schilderen en dansen mensen? Omdat we meer expressie nodig hebben dan taal alleen.
In boksen als therapie of in coaching, wat er veel op lijkt. Is dit het doel, vechtsport is ‘slechts’ een middel. Het gaat om wat een cliënt er aan persoonlijke groei uithaalt. Het gaat om bewustwording en gedragsverandering.
Bij Bokscoaching bevat individuele begeleiding elementen van: Boksen, coaching, PMT, systemisch werk, weerbaarheid, therapeutische werkvormen en persoonlijk leiderschap.
Verschil tussen coaching en therapie
Coaching en therapie lijken op elkaar maar er zijn wezenlijke verschillen. Er is dus ook een wezenlijk verschil tussen coaching en boksen als therapie.
Coaching gaat over ontwikkelvraagstukken. Daarmee gaat coaching meestal over het nu en de toekomst. Simpel gezegd: Waar loop je tegenaan en hoe zou je dat in de toekomst anders willen? Coaching is daarmee begeleiding.
Therapie gaat ook over het verleden. Therapie is behandeling van klachten. Mensen lopen vast, hebben diepgaande vragen over hun functioneren en hun verleden. Bij therapie kan het bijvoorbeeld gaan over je jeugd, over niet afgeronde rouwprocessen of familiepatronen.
Verliesverwerking zoals rouw heeft boosheid als stap voordat je kun vergeven en accepteren. Dat is een vraag die we regelmatig behandelen.
Boksen als therapie is meer dan erover praten en dan flink van je af slaan. Als je bij bokscoaching komt voor therapeutisch boksen, gaan we onderzoeken wat “de waarom achter de waarom” is.
Dan gaat het ook om het behandelen van trauma’s. Hiervoor kun je niet bij al onze coaches terecht, alleen diegenen die een gedegen therapeutische achtergrond hebben. Zoals een opleiding tot PMT-er of GZ psycholoog.
Als “omgaan met boosheid” je vraag is, kan de onderliggende vraag zijn: Help mij oude pijn te verwerken, zodat ik minder boos ben.
Toch bevat coaching vaak therapeutische elementen en therapie overlapt met coaching. Wij hebben destijds voor de naam “Bokscoaching” gekozen omdat het toegankelijker klinkt.
Voorbeeld van boksen als therapie
Wat we tijdens werkvormen regelmatig doen is onze gasten stilzetten bij 3 dingen: Denken, voelen en handelen. Veel mensen weten niet zo goed wat ze eigenlijk voelen. Daardoor ontstaan grote problemen.
Vaak ‘voelen’ we dat iemand niet helemaal betrouwbaar is, of dat een keuze niet klopt. Of we voelen dat we teveel stress hebben. Als je lichaamsbewustzijn te laag is, mis je die signalen. Dan heb je ‘opeens’ een conflict, een probleem of burn-out.
Wat jij voelt en denkt heeft een aanleiding, het komt ergens vandaan. Uit je levensgeschiedenis, uit de keuzes die je gemaakt hebt, of niet durfde maken. En soms heb je iets anders nodig dan alleen praten om dit uit te zoeken.
Door fysieke werkvormen af te wisselen met reflectie ga je effectiever waarnemen wat er gebeurt. Dit maakt je dat je sneller en accurater beslissingen kunt nemen. Dat je eerder je grens aangeeft en beter voor jezelf zorgt.
Wat kan ik eraan hebben?
Soms heb je al zoveel gepraat over je vragen, dat je daar klaar mee bent. Het kan je helpen een echte doorbraak te bereiken door te gaan DOEN.
Veel van ons onderwijs bestaat uit denken, erg zinvol, maar we leren zelden te voelen. Het helpt je door goede begeleiding om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Deze vaardigheid is op veel levensgebieden waardevol.
Boksen als therapie of kickboksen als therapie levert vaak veel meer op dan alleen het antwoord op je leervraag. Veel van ons doen en denken is onbewust. Vaak maak je een enorm bewustwordingsproces door. Dit neem je de rest van je leven mee.
En niet onbelangrijk: boksen is leuk! Leren en geconfronteerd worden is soms pittig, maar het is ook genieten.
Hoe ziet het eruit bij Bokscoaching?
Bij Bokscoaching kun je therapeutisch boksen. We hebben in Nederland 8 mensen op 6 plekken waar je terecht kunt. Dit zijn allemaal mensen die een dubbel ambacht hebben: Coach/adviseur en vechtsporter.
We werken in sessies van 1,5 uur. Tot op heden werken we voornamelijk met open trajecten. Dat wil zeggen: je zit nergens aan vast. Als één keer voor jou genoeg was prima, als je 30x wilt komen, ook prima.
We gaan binnen jouw mogelijkheden op zoek naar de mooiste oplossing voor jouw vragen.
Wil je meer weten?
NEEM CONTACT OP IN HET FORMULIER HIERONDER.