Groepsdynamiek

Groepsdynamiek is een doorslaggevende factor in organisaties. Het kan de motor zijn van succes. Aan de andere kant kan het enorm veel saboteren. Wij geven een aantal belangrijke factoren die groepsdynamiek verbeteren.

Groepsdynamiek is te omschrijven als de processen tussen mensen in een groep. Groepsdynamiek gaat over veiligheid, afstand en nabijheid, commitment. Een veel gemaakte fout is dat bij haperende resultaten gestuurd wordt op inhoud.

Al zijn de afspraken nog zo helder, de dynamiek vertroebelt als die ongezond is. En meestal zit het probleem meer in de zogenaamde “bovenstroom”. Duidelijkheid is veiligheid.

Wanneer is er sprake van een groep?

Een team is niet per definitie een groep. Daar is commitment en inclusie voor nodig. Dat wil zeggen: Willen leden verbonden zijn aan een groep (commitment)? En accepteert de groep alle leden (inclusie)?

Dit ontstaat bij een gezamenlijk doel of een gezamenlijke vijand. Bepaalde politici zetten een gezamenlijke vijand in als middel om een wij-zij gevoel te creëren. Dit zorgt zelden voor duurzaam resultaat.

Een gezamenlijk doel is een krachtige drijfveer achter groepsdynamiek. Waar staan wij voor als groep? Wat willen we bereiken? Wanneer zijn we trots op onszelf?

Meer weten over teamsamenwerking en een checklist? Klik hier

Wil je weten wat we kunnen doen aan het verbeteren van de groepsdynamiek? Plan een geheel vrijblijvend advies gesprek.

Groepsdynamiek: Groepscodes

In elke groep ontstaan zogeheten groepscodes. Ongeschreven regels over hoe men zich gedraagt. Hoe kleed je jezelf? Hoe praten we? Wat vinden we belangrijk? En zo ontstaan ook taboes. In bepaalde bedrijven is het not-done om te zeggen dat je er even doorheen zit. In bijvoorbeeld zorg en onderwijs zien we dat duidelijke feedback geven lastig is.

Dit heeft te maken met wat er ‘onder water’ gebeurt in groepen. Een onderdeel daarvan is de codes. “Zo werkt het hier”. De vraag is alleen of dat nog wel werkt. Het is voor leidinggevenden ook lastig om te zien wat er gebeurt. Juist omdat ze er zo dicht op zitten. Je kunt moeilijk de dynamiek beoordelen waar je zelf onderdeel van bent. Vaak kun je alleen groepsdynamiek verbeteren met een externe.

Meer weten over feedback geven? Klik hier

Gezonde groepsdynamiek

Als een team een groep is die gezond functioneert moet er sprake zijn van psychologische veiligheid. Een organisatie waar mensen goed in hun vel zitten, boekt gezonde resultaten. In een gezonde dynamiek is er sprake van balans.

Balans in ruimte geven en nemen, balans in hard en zacht. Dus er is aandacht voor taak en relatie. Dit hangt af van de fase waar de groep in zit. Nieuwe groepen hebben meer behoefte aan duidelijkheid en sturing op procedure niveau.

Een gezonde groepsdynamiek betekent dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Dat een team in balans is. Zodat het op lange termijn resultaten kan neerzetten. In een gezonde dynamiek is er ruimte voor conflicten. Conflicten in een gezonde dynamiek leveren veel op. In een gezond team zijn hard en zacht in balans met elkaar. Dus is er naast conflicten ook ruimte voor kwetsbaarheid.

Groepsdynamiek verbeteren

Niet voor niets hebben sportteams een aanvoerder en een coach. Iemand in het veld en iemand langs de lijn. Als je wit werken aan een gezondere dynamiek op de werkvloer, heb je iemand langs de lijn nodig.

Vanaf de zijlijn zie je zoveel meer dan als je onderdeel bent van het spel. Vaak weten en ervaren mensen dat er ‘iets is’ en dat er ‘iets moet gebeuren’. Maar wat dat is en waar het aan ligt, dat is zelf moeilijk te zien. Vandaar dat er zoveel trainingsbureaus bestaan die zich hiermee bezig houden.

WAAROM BOKSCOACHING JOU KAN HELPEN MET FEEDBACK

Onze trainingen hebben impact door onze BOKS-coaching methode.

We koppelen actie aan reflectie, verdieping op theorie en persoonlijk proces en zo naar nieuw gedrag. Een eigen gemaakte versie van het model van Kortenhage.

Hiermee bieden we veel meer dan een “leuke sessie” maar een leerervaring met impact.

Het resultaat is een training waar mensen nog weken over napraten en nieuw gedrag op de werkvloer. Wij helpen mensen om zelf in beweging te komen.

Wil je weten wat we kunnen doen aan het verbeteren van de groepsdynamiek? Plan een geheel vrijblijvend advies gesprek.