Ook jij kunt gemakkelijk grenzen aangeven

Grenzen aangeven is een thema dat veel mensen bezighoudt. Onze klanten vertellen hun verhaal aan ons. Dat ze eigenlijk geen idee hadden dat ze over hun grenzen gingen. Of dat ze het ergens wel wisten, maar dachten dat het wel meeviel.

Of dat ze dachten: het is bijna vakantie. Of dat bij een andere baan het beter zou worden. Dat je dan die lastige mensen niet meer om je heen hebt.

We horen zo vaak dat het mensen ‘opeens’ teveel werd. Opeens waren ze zo moe, of zo boos. Dit voelt dat als opeens. Omdat grenzen stellen niet lukt. Je wilt wel, je weet dat het moet, maar het lukt niet.

Waarom grenzen aangeven niet lukt

Grenzen aangeven begint met weten waar de grens ligt. Een goed voorbeeld hiervan is “Laura”. Laura werkt als verkoper voor een MKB en merkt dat collega’s over haar heenlopen. Ze doet dingen die ze eigenlijk niet ‘ok’ vindt. Ze accepteert opmerkingen die ze niet leuk vindt.

Ze merkt dat ze dit thuis pas beseft. Als het te laat is. Achteraf zit ze thuis te balen, klaagt bij haar partner. Ze neemt zich voor om het morgen anders te doen. Ze weet wel ongeveer waar het aan ligt, maar kan toch het patroon niet doorbreken. Haar probleem is dat ze het achteraf pas doorheeft.

Dit komt omdat ze niet weet op welk moment mensen haar grenzen overgaan. Dat kan met taal, een blik, grapjes, aanraken en fysieke nabijheid. Maar wanneer is het teveel?

Het probleem is dat je (weer) moet leren voelen waar jouw grens ligt.

Grenzen aangeven oefeningen

Om je grens (beter) te leren voelen, zijn er een aantal oefeningen. Hier geven we er één die je zelf kunt doen.

Met dichte ogen op een muur aflopen. Ga in een veilige ruimte staan. Doe je ogen dicht en loop naar de muur. Stop als je voelt: dit is nog ok. Wees voorzichtig, als jij moeite hebt met grenzen aangeven, loop je snel te ver.

Herhaal het een aantal keer. Merk je dat je er beter in wordt? En welke ‘sensor’ vertelt jou dat je moet stoppen? Die sensor is betrekkelijk universeel. Dit merken we steeds weer in een weerbaarheidstraining.

Dit gevoel zal je ook krijgen als iemand een onprettige opmerking maakt. Of zelfs maar naar je kijkt. Soms voel je het al als een bepaald persoon de ruimte binnenkomt.

De formule voor grenzen aangeven

Het gaat in 3 stappen. Voelen, vertragen, veranderen. 3xV

VOELEN
Het begint met voelen. Of misschien zelfs: weten waar de grens ligt. Leren wanneer het niet meer ‘ok’ is. Jouw lichaam geeft, als je goed “luistert” vaak heel duidelijke signalen af.

VERTRAGEN
De tweede stap is vertragen. Voor veel mensen met een zacht karakter is dat een fijne manier. Omdat vertragen een zachte manier is van grenzen bewaken. Grenzen stellen door direct zijn past vaak niet bij jou als je vriendelijk bent.

Dit kan je doen door vragen stellen in plaats van antwoorden. Als iemand je een (vervelende) vraag stelt. Geef niet antwoord, maar stel een vraag terug. Voorbeeld: “Zeg wil jij vandaag een half uurtje langer blijven?” Een vraag kan zijn: “Hoe komt het dat je dit aan mij vraagt?” of “Wat maakt dat dit nodig is?” Vragen is vertragen.

Een andere manier van vertragen is: bedenktijd afdwingen. Bij een vraag kan je zeggen: “daar wil ik graag even over nadenken.” Of “Daar kan ik nu nog geen (goed) antwoord op geven. Geef me een dag/week.”

Dit vertragen voorkomt dat je besluiten neemt waar je achteraf van baalt.

Stap 3 is veranderen

Veranderen wil zeggen: oefenen met nieuw gedrag. Als je omgeving het tempo (te) hoog houdt, lukt dit niet. De eerste gedragsverandering is al het vertragen. Als dat gelukt is, kun je in kleine stapjes jouw gedrag aanpassen. Buiten je comfortzone, maar authentiek.

Dus eerst leren om wedervragen te stellen. Oefen het eens op een verjaardag. Je zult zien dat het niet zo onnatuurlijk voelt als je denkt. Uiteindelijk is de kunst om duidelijker te worden.

De verandering gaat vooral over duidelijk durven zijn.

Grenzen aangeven is betrouwbaar zijn

Voor jezelf, je privé en je werk. Daarom is aardig zijn soms niet gezond. Omdat het je mogelijk onbetrouwbaar maakt. Wil jij betrouwbaar zijn? Leer duidelijk zijn.

Duidelijkheid is veiligheid. Gun het jezelf en je omgeving dat je duidelijk(er) bent. Daar willen we je graag bij helpen.

Dat kan in een individueel coaching traject. Dat kan ook voor een bedrijf of organisatie in een weerbaarheidstraining.

Wat ook enorm helpend is spelenderwijs oefenen met een contactsport. Kijk bij een sportschool bij jou in de buurt. Dit kan recreatief (kick)boksen zijn, of een anders vechtsport zoals BJJ (Braziliaan jiujitsu) maar ook iets heel anders als crossfit.