Gezonde spanning bewaren bokscoaching coaching

Hoe je een gezonde spanning bewaart

Vrijwel iedereen die voor het eerst bokshandschoenen aanheeft, maakt dezelfde beginnersfout. Handschoenen aan knijpen in je vuist en hard slaan. Dat is precies wat je niet moet doen als je goed wilt boksen, uiteindelijk komt de kracht van je stoot uit de rotatie van je lichaam. Het gaat er dus niet om wie de grootste spierballen heeft. Het gaat om optimale impact uit je inspanning te halen.

Daarvoor heb je nodig dat je een sublieme balans ontwikkelt tussen spanning en loslaten.

Als je in staat bent om dit optimaal te doseren, neemt je impact enorm toe. Het gaat om het vinden van de optimale balans, van gezonde spanning. Te gespannen kost kracht en levert weinig op, te losjes haalt het venijn uit je stoot.

Het ontwikkelen van dit spanningsoptimum kost vele trainingsuren onder goede begeleiding. Dat geldt ook buiten ‘de mat’. Gezonde spanning leren hanteren en vasthouden is voor velen een uitdaging.

Een veel gehoorde denkfout is dat stress per definitie negatief is. Hoe minder hoe beter, toch? Nee.

Stress is gezond

Althans, mits het gezonde spanning blijft. Teveel spanning kan op lange termijn een burn-out worden, te weinig spanning kan een bore-out worden.

 

De meeste professionals die we trainen ervaren regelmatig teveel spanning. Bij teveel spanning heb je twee dingen nodig:

1. Ontspanning (logisch..): Wandelen, wijntje, sauna, meditatie, massage, weekendje weg. Kortom, alles wat je hartslag omlaag brengt. Maar wat ook belangrijk is.

2. Ontlading. Dit doen teveel mensen niet (voldoende). Iets dat knalt, je hartslag omhoog stuwt. Houthakken, Zagen, Crossfit, Badminton, squash, ..Boksen.

Je hebt ontlading en ontspanning beide nodig. Je hartslag omhoog en je hartslag omlaag. Bouw voor jezelf regelmatig ontspanning en ontlading in om een gezonde spanning te bewaren.

Wij helpen je graag met training en coaching. Zoeken naar jouw spanningsoptimum doen we door fysieke werkvormen.

[social_warfare buttons=”Facebook, LinkedIn, Twitter”]

 Het originele model heet de Yerkes-Dodson Law. Het stamt uit 1908. Het is later verrijkt en aangevuld met actuele kennis van het brein en verschillende hormonen. De belangrijkste actoren zijn adrenaline en cortisol. Een hoog cortisol gehalte ontstaat in stressvolle situaties. Dit leidt ertoe dat gedurende de situatie, niet ziek wordt. Dat kan je immers niet gebruiken als je onder druk staat.

Dat is opzich een gunstig effect, maar alleen als dat kort duurt. Op lange termijn leidt dit er toe dat mensen ‘vakantieziek’ worden. Dit is een heel duidelijk signaal van je lichaam dat je structureel teveel stress hebt. Dat kun je dus alleen oplossen door structureel te veranderen. Zoek naar ontspanning en ontlading die bij je passen. Waar je van geniet. Dan wordt voor jezelf zorgen weer leuk.

‘Druk-druk-druk’ klinkt heel stoer, maar het is roofbouw: trap er niet in.

Reflectievragen

  1. Wanneer was je voor het laatst écht ontspannen?
  2. Hoe kun jij ervoor zorgen dat het even stil is in je hoofd?
  3. Wanneer ben je voor het laatst ontploft?
  4. Hoe ziet dat eruit bij jou?
  5. Hoe heb jij je ontlading geagendeerd? Sport? Muziek?
  6. Wie kan jou helpen je stressniveau gezond te houden?
  7. Wat gebeurt er als je niet investeert in je gezonde spanning?
4 antwoorden
  1. Emiel zegt:

    Stress is toch een term voor teveel spanning?
    Dus stress is per definitie niet gezond, spanning wel?

    Cortisol zorgt er ook voor dat je lichaam verkrampt. Dus bewegen op een ontspannende manier helpt ook om cortisol af te breken.

    Mooi stukje.

    Beantwoorden
    • Berend Oosterhuis zegt:

      Dag Emiel,

      Stress wordt in het Nederlands vaak gebruikt als we teveel spanning bedoelen. In feite is dit niet zo. We hebben vrijwel elke dag een beetje stress. Een beetje stress is gezond. Althans, als we volgen wat D. Goleman hierover zegt in zijn boek: “emotionele intelligentie en het brein”.

      Mooie aanvulling over cortisol! Dit merken we veel in coaching inderdaad, dat mensen ‘vastzitten’ in hun lichaam.

      Bedankt voor je reactie.

      Beantwoorden
  2. Harry zegt:

    Ik loop steeds vaker tegen het probleem aan , dat ik te gespannen ben gedurende de boks training. zo erg zelfs dat ik volledig verkramp en mentaal ook compleet blokkeer. ik train nu een jaar of twee zo’n twee a drie keer per week. Ben ooit begonnen om boksen te gebruiken om fysiek en mentaal fitter te worden maar heb het idee nu meer teniet dan goed te doen. iemand tips?

    Beantwoorden
    • Berend Oosterhuis zegt:

      Dag Harry,

      Wat naar dat het meer lijkt af te breken dan dat het je helpt. Verkrampen zien we vaker bij boksen. Dit verkrampen is mogelijk een uiting van veel (lichaams)spanning, teveel stress. Je werkt al aan je ontlading door boksen, werk je ook genoeg aan je ontspanning? Praktische bokstip: Niet knijpen in je handen tijdens het stoten.

      Verder is de vraag wat de oorzaak is van je spanning. Veel aan je hoofd in werk en privé? Het is goed om je spanning te uiten, maar onderzoek ook de oorzaken.
      Tip: Maak een lijst van de 10 dingen die je vaak doet die je spanning opleveren. Kun je er 2 schrappen? Of kun je anders leren denken?

      Verder kun je het e-book downloaden, daar staan ook handige tips in. Mail of bel gerust,

      Fijne dag, Berend

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *